Παγκόσμια Μέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού

Κατηγορία: Δράσεις 2015-16 Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016

 

Την Παρασκευή 20 Μαϊου 2016 καθιερώνεται για πρώτη φορά από ΟΗΕ και ΟΥΝΕΣΚΟ η "Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού" για τη διάσωση και ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας.

Η ελληνική γλώσσα ομιλείται από τους Έλληνες εδώ και 4000 χρόνια. Θεωρείται μια από τις πλέον πλούσιες γλώσσες του κόσμου ενώ πάνω της στηρίζεται η ορολογία της Ιατρικής, , της Αστρονομίας και πλήθος άλλων επιστημών.

Η ημερομηνία επιλέχθηκε διότι ταυτίζεται με την ημέρα γέννησης του Σωκράτη, αλλά και γιατί 20 Μαΐου άρχισε η Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας, «η οποία λειτούργησε κομβικά για την Ελληνορθόδοξη παράδοση και τη μεταγενέστερη πολιτιστική επιρροή της ανά τον κόσμο», όπως αναφέρεται στην έκθεση του οργανισμού.

Σε μια βδομάδα λοιπόν, όπως προβλέπεται, όπου υπάρχει ελληνισμός από την Αυστραλία μέχρι την Αμερική, την Κύπρο ή τον Καναδά, την Κάτω Ιταλία και φυσικά στην Ελλάδα, θα διοργανωθούν εκδηλώσεις.

 

Εμείς, ως 3ο Δημοτικό Σχολείο, τιμούμε αυτή τη μέρα με έναν αρχαίο χρησμό του Μαντείου των Δελφών και ένα παραδοσιακό τραγούδι της Κύπρου. Την παρουσίαση ανέλαβαν τα παιδιά της Δ? Τάξης στα πλαίσια του μαθήματος της μουσικής.

Τα ριάλια -Δ' Τάξη

 

 

Εμφανίσεις: 225