Επιθετικότητα- εκφοβισμός και Σχολείο

Κατηγορία: Παιδαγωγικά Θέματα Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 01 Μαρτίου 2016

Αγαπητοί γονείς,

         Καθώς η παγκόσμια κοινότητα είναι ευαισθητοποιημένη σε θέματα που αφορούν τη βία που εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στα σχολεία, θα θέλαμε να σας δώσουμε κάποιες διευκρινίσεις και  να σας ενημερώσουμε σχετικά με αυτό.

         Μια μορφή βίας που απασχολεί τους ερευνητές και εμφανίζεται συχνά στο σχολείο  είναι ο εκφοβισμός (bullying) ή θυματοποίηση.

 Εκφοβισμός θεωρείται η συνειδητά επαναλαμβανόμενη βίαιη συμπεριφορά, μεγάλου ή και δυνατού μαθητή, ή ομάδα μαθητών προς έναν μικρότερο και αδύναμο (νοητικά, με αναπηρίες, παιδιά από μειονότητες, διαφορετικής φυλής, χρώματος, θρησκείας), ο οποίος δεν μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του, με σκοπό να τον βλάψει. Εκδηλώνεται λεκτικά, με απειλές, προσβολές, σωματικά με γροθιές, κλωτσιές, σεξουαλικές χειρονομίες, με κοινωνικό αποκλεισμό.

 Ένας μαθητής θεωρούμε ότι εκφοβίζεται ή θυματοποιείται όταν εκτίθεται επανειλημμένα και για αρκετό διάστημα σε αρνητικές πράξεις άλλου ή άλλων μαθητών, που εκδηλώνονται ως μορφές βίαιης ή επιθετικής συμπεριφοράς (Olweus, 1991) και δε μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του αμυνόμενος.

Δε λέγεται «εκφοβισμός», όταν δύο μαθητές ίσης δύναμης και επιρροής (σωματικής ή ψυχολογικής) διαφωνούν ή τσακώνονται. Σαφώς θα πρέπει να τον διαχωρίσουμε από τον όρο επιθετικότητα.

Η επιθετικότητα είναι ένα φαινόμενο, χαρακτηριστικό του ανθρώπου και της κοινωνικής ζωής, βασικό στη διαδικασία ανάπτυξης και ενηλικίωσης του ατόμου. Το ίδιο ισχύει και για τη σύγκρουση (σύγκρουση αναγκών, σκοπών, ωφελειών, κέρδους, προτερημάτων, ενδιαφέροντος, δικαιώματος ή διεκδίκησης κλπ.).

Ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται η επιθετικότητα μπορεί να μας ανησυχήσει, όταν είναι έντονος και προκαλεί προβλήματα στους άλλους.Πολλές φορές η επιθετικότητα ταυτίζεται με τον εκφοβισμό. Η ταύτιση αυτή είναι λανθασμένη, αφού περιορίζει την επιθετικότητα μόνο σε μη αποδεκτές καταστάσεις, κάτι που έχει φυσικά αρνητικές συνέπειες στην αντιμετώπιση του φαινομένου στο σύνολό του.

 

                    Ενέργειες του Σχολείου

      Το σχολείο μας στο πλαίσιο της Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Σχολικής Βίας και σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας έχει προβεί στις κάτωθι ενέργειες:

. Έχει συγκροτήσει ομάδα Πρόληψης, που αποτελείται από τις εκπαιδευτικούς Λούβαρη Μαριέττα και Θεοχάρη Αγγελική . Η  ομάδα έχει την ευθύνη εφαρμογής δράσεων στο επίπεδο της σχολικής μονάδας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του Σχολείου.

. Η Διευθύντρια και οι εκπαιδευτικοί παρακολουθούν και ενημερώνονται με επιμορφωτικά σεμινάρια για το θέμα αυτό.

. Στο Σχολείο και τη φετινή χρονιά διενεργούνται εκπαιδευτικά προγράμματα Αγωγής Υγείας, με σκοπό την πρόληψη της ενδοσχολικής βίας και της επιθετικότητας γενικά.

. Οι εκπαιδευτικοί έχουν στη διάθεσή τους φάκελο με ενημερωτικό υλικό για να ενημερώνονται και να λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιων συμπεριφορών.

. Υπάρχει συνεργασία με τη Σχολική Σύμβουλο και ενημέρωση για τέτοιου είδους θέματα.

 Η εκπόνηση μεγάλου αριθμού σχολικών προγραμμάτων γενικά, εξυπηρετεί προς αυτή την κατεύθυνση διότι προάγει το ομαδικό πνεύμα και τη συνεργασία και βελτιώνει τις σχέσεις των μαθητών.

Η Διευθύντρια και όλοι οι εκπαιδευτικοί είμαστε στη διάθεση των γονέων προκειμένου να συζητήσουμε και επιλύσουμε τυχόν προβλήματα μαθητών.

 

                                                                                                                             Από τη Διεύθυνση 

Εμφανίσεις: 118